Pagina's

30 januari 2012

knie- voor de laatste keer


Al te vaak wat over geschreven .Toch maar weer een update.
Alweer iets meer dan 2 jaar geleden ben ik uitgegleden op een verkeersdrempel die spiegelglad was vanwege vastgereden sneeuw.In onze woonwijk wordt namelijk niet gestrooid.

Sindsdien een aantal artsen gezien,2 operaties gehad ,meerdere injecties in mijn knie,bezig met de derde fysiotherapeut,ook een pijnspecialist en een reumatoloog wisten ook niet wat ze met die knie aanmoesten.
Feit is dat mijn achterste kruisband  te lang is,de achterkant van mijn knieschijf heel erg dun is, een deel van de mediale meniscus is tijdens de eerste operatie verwijderd ,laterale meniscus puilt uit,er zit wat kraakbeenschade ,banden en pezen zijn aardig geïrriteerd ,ondertussen heel veel pijnstillers,ontstekingsremmers en zelfs morfine gehad om minder pijn te krijgen ,dat heeft als gevolg gehad dat mijn maag aardig in opstand kwam.

Dit houdt in dat ik best veel pijn heb ,'s nachts ben ik hierdoor meerdere keren wakker.
Kom uit bed met een been dat niet te strekken is.
Lopen of staan kan ik een paar keer per dag maximaal 10-15 minuten ,pijn is dan het meeste te vergelijken met pijnscheuten gelijk aan als je je elleboog op dat ene punt stoot.
Fietsen kan ik niet meer,traplopen doe ik enkel tree voor tree.
Een lekkere wandeling met de hond zit er niet meer in.
Ook mijn baan in de verkoop ben ik kwijt,na 2 jaar ziektewet ben ik nu afgekeurd.
Huishoudelijke klussen beperken zich tot plantjes water geven en afstoffen .
Naar ons favoriete vakantie adres in grensgebied Duitsland/Luxemburg/Frankrijk gaan heeft geen zin meer ,
in de heuvels lopen gaat niet .Trouwens langer dan een uur in de auto zitten geeft ook alleen maar extra pijn.
Dat geld ook voor het strand of een wandeling in de sneeuw ,op die ondergrond krijg ik wel heel veel pijn.
Ook in huis zijn we bezig met wat aanpassingen,de hoge douchecabine is er inmiddels uit.

Zelf dacht ik dat deze klachten wel op te lossen waren ,dat er in het ergste geval een nieuwe knie in gezet kon worden.
Dat betekend lang niet altijd dat je dan klachtenvrij bent ,maar ik ging er vanuit dat het als niets anders meer hielp wel het proberen waard was.
Maar ja ,dat gaat helaas niet gebeuren omdat er op de foto's en mri te weinig schade zichtbaar is.
En ik ben met mijn 43 jaar veel te jong(knieprotheses gaan maar een jaar of 15 mee,kan een keer vervangen worden maar daarna heb je een stijf been)Alsof ik nu niet hartstikke invalide ben.Ik wil dat risico wel nemen.
Met andere woorden de pijn is chronisch en ik moet er maar mee leren leven.

En daar wordt ik niet vrolijk van,ben zo langzamerhand in staat mijn eigen knie te slopen .

Zo en nu genoeg gezeurd om die rotknie .
Ik ga weer borduren


8 opmerkingen:

 1. Geke, we hebben er al heel vaak over gemaild, ik kan er echt met mijn pet niet bij dat je geen nieuwe knie krijgt, je weet bij mij, dat is ook niet alles, ik heb ook een stijf been, maar dat is zeldzaam, het was het proberen waard geweest bij jou, en minimaal 15 jaar, dan ben je 60, en 15 jaar verder 75, wat kan je allemaal in die jaren wel niet doen met een nieuwe knie? Heette je nou maar Maxima.......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Of Erica.Ik ben de pijn en beperkingen meer dan zat,dus dat risico neem ik wel .Maar ja waar vind ik een arts die me helpen wil ?

  groetjes
  Geke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dat is behoorlijk #$% die pijn, raar dat ze niets voor je kunnen doen, hoop dat er een oplossing voor je komt,
  wat een mooie doos met garen en kraaltjes wow

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geke, echt balen hoor! Ik snap je redenatie helemaal...je bent nu nog jong, en hebt zin om van alles te ondernemen [dat doe je waarschijnlijk niet meer als je bejaard bent]. Is er in België geen arts die dit aandurft? Heb weleens gehoord dat in België artsen een stuk soepeler zijn op dit gebeid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou Geke, we worden er zo niet blij van, he?!
  wat een ellende en dat niemand nu wat kan doen voor je: onbegrijpelijk!!!
  en wat Yvon zegt, kun je niet eens in Belgie gaan rondneuzen???
  liefs, Syl

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geke wat jammer dat ze je niet kunnen helpen maar een prothese is ook niet zaligmakend hoor.Gelukkig kun je nog goed zien en werken de handen nog prima kun je nog borduurwerken maken en aftellen naar de baby. Gaat nu spannend worden he.
  Sterkte en groetjes gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Geke, jouw verhaal heeft me echt aangegrepen hoe in een moment je leven verandert. Gelukkig maak je nog mooie dingen ik ik wordt volger van je, Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat veel herkenning in jouw verhaal. Alleen is het dan bij mij mijn enkel en viel ik op mijn 37e (1987) van de trap. Maar je beschrijving van de gevolgen ....actief zijn.... is verleden tijd. Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is te accepteren dat een nieuwe knie aan bod komt tegen de tijd dat je (in jouw ogen) te oud bent Om die reden kon er destijds bij mij geen enkelprotese worden geplaatst en hebben ze met een andere operatie alles verprutst waardoor er nu nooit meer een enkelprotese geplaatst kan worden. Een heel hard gelag.
  Op dit moment zijn we bezig de woning aan te passen zodat alles gelijkvloers is. En vakantie? Drie weken een huis met zwembad aan het strand zodat DH kan wandelen en ik kan zwemmen.... Oh ja en veel boeken en handwerkspullen mee... Heel veel sterkte met het een plekje geven van zoveel pijn en beperkingen.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je langs komt en een reactie achter wil laten.
Maar gezien de enorme hoeveelheid rare reacties die hier de laatste tijden gezet worden heb ik er voor gekozen de berichten eerst te moeten goedkeuren voor plaatsing.
Niet leuk maar ik hoop op een beetje begrip !
Wil je liever een mail sturen of via een pb op Facebook reageren is het ook prima !

Creatieve groetjes
Geke